Ehkki ettevõte käive kukkus märtsiga lõppenud kvartalis aastases võrdluses 4,3%, jõudes 90,8 miljardi dollarini, on see siiski parem kui analüütikute oodatud 90,3 miljardit dollarit. Ka kasum ületas oluliselt Wall Streeti analüütikute ootusi. Samas iPhone’ide müük langes aastases võrdluses ligi 10%. Olulist rolli aktsiahinna tõusule andis Apple’i teadaanne USA ajaloo ühest suurimast aktsiate tagasisostu kavatsusest.

Nii mõjusid eilsed tulemused ja tagasiostmise teade paljudele investoritele justkui kergendusena. Põhjusel, et investorid olid juba pikalt ootel, mil telefoni- ja arvutitootja sibab välja madalseisust. Nimelt on ettevõte viimased viis kvartalit teatanud peamiselt müükide kukkumisest tänu leigusele nutitelefonide turul ja müügi keerukusele Hiinas. Näiteks näitas ka viimane kvartal teiste toodete nagu Apple’i nutikella ja airpodside segmendi madalkäiku müügis, kus langus oli aastases võrdluses ligi 10%.

Hetkeperioodil eeldab Apple, et nende müügid kasvavad ühe protsendikoha võrra. Samas arvab ettevõte, et nii teenuste äri kui iPadide müük kasvab kahe protsendikoha võrra. Ennustusi enda ettevõtte n-ö lipulaeva toote iPhone’i kohta ei julgenud Apple teha. Aeglast müüki on varem põhjustanud suuresti ka vähene innovaatiliste seadmetega väljatulek. Samas võib seda muuta 7. mai, mil ettevõte tuleb viimase pooleteist aasta jooksul lageda uutmoodi iPadi sarjaga.

30. märtsi seisuga, mil lõppes ettevõte jaoks teine kvartal, kujunes kasumiks aktsia kohta 1,53 dollarit, ehkki analüütikut eeldasid tulemuseks hoopis 1,5 dollarit. Apple tõstis samuti enda dividendi 4% ehk 25 sendini aktsia kohta. Muuhulgas kinnitas ettevõtte nõukogu, et soovib tagasi osta 110 miljardi dollari eest ettevõtte aktsiaid.

Californias tegutsev ettevõte teatas ka plaanist jõudsalt edasi arendada enda generatiivset tehisintellekti. Näiteks tänavu juunis peaks ettevõtte tegevjuht Tim Cook tutvustama ettevõtte tehisintellekti strateegiat iga-aastasel Worldwide Developers Conference’il. „Me teeme sinna valdkonda märkimisväärseid investeeringuid,“ tõdes ettevõtte finantsjuht Luca Maestri. „Ma usun, et me oleme heal positsioonil,“ lisas ta.

Cooki sõnul tõuseb Apple teiste tehisintellekti arendatavate konkurentide kõrval silma sellega, et nad integreerivad tihedalt riist- ja tarkvara, kasutades ettevõttesiseseid kiipe ja seades privaatsuse ning turvalisuse prioriteediks.

Investoreid on viimastel kuudel ettevaatlikuks teinud ka müükide allakäik Hiinas. Nimelt tormavad sealsed tarbijad eeskätt kodumaiste nutitelefonibrändide suunas. Olulist mõju on avaldanud ka valitsuse otsus kontorites osaliselt keelustada väljaspoolt sisse tulnud tehnoloogia kasutamise.

Counterpoint Researchi hinnangul on iPhone’ide müük Hiinas aasta esimese kolme kuuga langenud ligi 19%. Tegemist on halvima kvartaliga alates 2020. aastast. Vastulöögist hoolimata on Apple’i üleüldised tulemused Hiinas oodatust posiitivsemad – ettevõtte viimase kvartali käive oli 16,4 miljardit dollarit. Hoolimata väikesest tagasilöögist varasemaga, on see tulemus siiski parem analüütikute oodatud 15,9 miljardist dollarist.

Apple plaanib muuhulgas see aasta parendada ka iPhone’i, täiustades uut versiooni veidi suurema ekraaniga ja tehisintellektile vajalike kiipidega. Pro mudelile lisatakse muuhulgas ka uus nupp, et teha fotosid ja videosid. Suuremas plaanis jääb telefoni väljanägemine samaks praeguse versiooniga.

Muuhulgas rääkis kõnes investoritele Cook ka müükidest arenenud turgudel, kus näiteks Indoneesias saavutati rekordkäive. „Need on turud, kus meie turuosa on madal,“ ütles Cook. Ta lisas, et samas on seal populatsioon suur ja kasvav ning Apple’i tooted teevad seal olulist progressi.