Soome valitsus tuli teisipäeval välja kärpekavaga, mis muu hulgas näeb ette välismaal makstavate rahvapensionide lõpetamist.

Sanna-Leena Immanen ütles ERR-ile, et Soome pensionisüsteemis on nii tööpension kui ka sotsiaalkindlustusega sarnane rahvapension ning rahvapensioni saab inimene juhul, kui tema tööpension ei ole piisav.

"Rahvapensioni makstakse praegu inimestele, kes elavad Soomes, on Soome püsielanikud. Kui inimene kolib välismaale, siis saab ta selle rahvapensioni välismaale kaasa maksimum aastaks ja sealt edasi ongi ta mõne teise riigi elanik ja enam see miinimumtoimetulekuga sarnane rahvapension sinna välismaale ei ulatu," selgitas ta. Immanen täpsustas, et ajaline piirang puudutab Euroopa Liidu väliseid riike, aga EL-is ja teatud lepingulistes riikides makstakse rahvapensioni praegu ajalise piiranguta.

"Kui eestlane käib või on käinud Soomes tööl ja selle töötulu najal makstakse talle pensioni, siis seda see muudatus üldse ei puuduta," kinnitas ta.

Soome rahandusminister Riikka Purra ütles kärpeplaane tutvustades, et eeskätt mõjutab 38 miljonit eurot kokkuhoidu toov kärbe Rootsis elavaid soomlasi.

Millal aga muudatusi rakendama hakatakse ja millised on nende üksikasjad, ei ole veel selge. Samuti puuduvad tema sõnul täpsed andmed, kui paljusid inimesi muudatus Eestis võib puudutada. 

Loe pikemalt ERR-i portaalist.