Investeerimispanga UBS aktsiastrateeg Jonathan Golub alandas esmaspäeval nö maagilise seitsmiku ehk Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta, Nvidia ja Tesla ostusoovitust, kirjutab Yahoo Finance.

Kui varasemalt soovitas strateeg hoida aktsiaid portfellis ülekaalus ehk ta nägi nendel võrreldes ülejäänud turuga ees suuremat kasvu, siis nüüd alandas ta soovituse neutraalse peale, mis näitab, et ülejäänud turust kõrgemat tootlust ta tehnohiidudelt ei oota.

Pessimistlikum vaade tuleb peale mainitud aktsiate eelmise nädala tugevat langust, mil ettevõtete turuväärtusest kadus rekordiliselt 950 miljardit dollarit. Kõik seitse tehnohiidu on oma hiljutistest tippudest kukkunud, kusjuures Nvidia reedel toiminud 10% ühepäevane langus oli suurim alates 2020. aasta märtsist. Microsoft langes läinud nädalal 5,4%.

S&P 500 sektoreid hindav Golub ootab ülejäänud tehnoloogiasektorilt jätkuvalt võrreldes üldise turuga jätkuvalt kiiremat kasvu. Kasv võib Golubi hinnangul tulla aga kõige suuremate tehnoloogiaettevõtete asemel nüüd väiksematest ettevõtetest. Strateegi sõnul ei ole tegu kahtlusega tehisintellekti suhtes, ega ka uskumisega, et tehnohiidude valuatsioon on liiga kõrgeks läinud. Pigem on tehnohiide koormamas nii karm konkurents kui ka tsüklilised jõud.

Senimaani on S&P 500 aktsiaindeksi kasvu vedanud suurte tehnohiidude kasumite kasv. Sama oodatakse ka esimeses kvartalis, mil Amazonilt, Alphabetilt, Metalt, Microsoftilt ja Nvidialt oodatakse keskmiselt ligi 64% kasumi kasvu. Ülejäänud 495 ettevõtte kasumilt oodatakse 6% langust. Aasta jooksul peaks see samas muutuma.

Tänavu neljandas kvartalis oodatakse viielt ettevõttelt alla 20% suurust kasumi kasvu ning ülejäänud 495 ettevõtte kasum peaks kerkima aastavõrdluses 17%.

Golub osundab, et tehnohiidude rallit on vedanud lisaks tehisintellekti mõjule veel ka nn loomavaimud (animal spirits). Tegu on John Maynard Keynesi poolt loodud terminiga, mille järgi võivad inimeste emotsioonid ebakindlates ja volatiilsetes oludes juhtida inimeste finantsalaseid otsuseid. Teisisõnu kipuvad inimesed olema sellistes olukordades irratsionaalsed ning tehakse otsuseid karjana, mitte iseseisvalt. „Meie töö näitab aga, et seda tõusu on soodustanud hüppeline muutus kasumite kasvuprognoosides. Kahjuks on see hoog kokku kukkumas,“ märgib Golub.

Tesla teatab enda tulemustest teisipäeval peale börsipäeva lõppu. Sel nädalal on oodata veel Tesla, Meta, Microsofti ja Alphabeti tulemusi.