Soome väljaande allikate sõnul plaanib telefonide tootja vähendada töökohti nii Soomes kui ka mujal maailmas. Kui Soomes on koondamine väiksem ehk räägitud on kuni 100 töökohast, siis üle maailma ootavad koondamist tuhanded töökohad. Läbirääkimised peaksid algama juba sel suvel või hiljemalt sügisel.

Nokia koondamisplaan on seotud sooviga vähendada kulusid ning tagada ettevõtte kasumlikus. 2026. aasta lõpuks soovivad nad seega saavutada 800-1200 miljoni euro suurune kokkuhoid. Ettevõte hinnangul tähendab see umbes 10–15-protsendilist personalikulude vähenemist.

Turg väheneb

Nokia ja tema Rootsi konkurendi Ericssoni raskused on seotud eelkõige turutingimustega. Uuringufirma Dell’Oro hinnangul kahaneb mobiiltelefonivõrkude turg tänavu neli protsenti. Ettevõte ise usub, et sügisest hakkab turg aeglaselt siiski taastuma.

Nokia suurima ärigrupi ehk mobiiltelefonivõrkude käive kahanes aasta alguses 37 protsenti ning tegevustulem jäi 42 miljoni euroga kahjumisse. Samas kogu ettevõtte aasta alguse käive oli 4,2 miljardit, millest ärikasum 165 miljonit eurot.

Ettevõttes töötas mullu keskmiselt 86 700 töötajat, neist 6800 Soomes. Kusjuures koondamislaine tabas soomlasi ka möödunud aastal, kui ettevõte koondas ära 600 töötajat.