Soome SITRA eeskujul riskikapitli fondi loomisest oli Meri sisenõuniku Harri Miku sõnul juttu vaid laiemas kontekstis, mitte konkreetselt.

Mikk ütles neljapäeval BNS-ile, et Eesti Pank on Krafti kinnitusel valmis kaasa aitama SITRA-tüüpi fondi loomisele, kuna keskpangas on kogenud ja asjatundlik töötajaskond.

"Küsimus ei olnud konkreetses fondis, vaid pigem idees - inimkapital on olemas ning seda on võimalik ja vajalik rakendada," märkis Mikk.

Ta kinnitas, et sarnase fondi loomist Krafti Eesti Panga presidendiks kinnitamise tingimuseks Meri ei seadnud.

Meri ja Kraft vestlesid Miku sõnul Eesti Panga rollist Eesti riigis ja majandussüsteemis, samuti ka isiklikel teemadel, vahetades muu hulgas oma puhkuseveetmise kogemusi.

Riigijuhi ja keskpanga juhi ühine seisukoht oli, et keskpank saab riigi strateegiliste eesmärkide täitmisele mitut moodi kaasa aidata. "Küsimus oli Eesti Panga rollist ühiskonna probleemide märgistamisel," tähendas Mikk.

Meri kinnitas Eesti Panga presidendi Krafti ametisse kolmapäeva õhtul, Meriga Viimsis kohtumas käis Kraft teisipäeval. Vestlus vältas paar tundi.

Kraft kandideeris Eesti Panga presidendiks sel kevadel kolmandal katsel pärast seda, kui keskpanga nõukogu valitud eelmised kandidaadid - Vello Vensel ja Mart Opmann - ei saanud ametisse astuda. Kui esimene loobus halvale tervisele viidates, siis teine ei pälvinud Meri heakskiitu.

Kolmapäeval kinnitasid mitu eri rahandusringkondade allikat BNS-ile, et Meri toetuse Kraftile võib kindlustada lubadus luua Eesti Panga kõrvale Soome SITRA taoline fond, mille rahastamist keskpanga rahast on Kraft varem teravalt vastustanud.

Kraft ei välista sarnase innovatsioonifondi loomist Eesti Panga kaasabil, ent mitte Eesti Panga juurde.

Innovaatilisi projekte toetava riskikapitali fondi loomise ideed, mille Meri sel talvel välja käis, toetasid nii Eesti Panga nõukogu esimees Mart Sõrg kui ka panga presidendi ametist ootamatult loobunud Vensel.

1997. aastast Soome parlamendile alluv riiklik teadusfond SITRA loodi 1967. aastal keskpanga juurde. Raha paigutab SITRA välismaa tehnoloogiafirmadesse ja riskikapitalifondidesse. Täna on fondi valduses olevate tehnoloogiasektori aktsiate turuväärtus kuus miljardit marka.

Eesti Päevaleht kirjutas, et statistika andmeil on väga edukad umbes kümme protsenti SITRA projektidest, umbes 20 protsenti ebaõnnestuvad ja tuleb kuludesse kanda. Ülejäänuga jäädekse nulli või õnnestub projektist väikese kasuga väljuda.