Riigikogu menetluses olev mootorsõidukimaksu seadus on vastuolus Euroopa Liidu õigusega. Seaduse eelnõu seab ebasoodsamasse olukorda kasutatud autode maaletoomise võrreldes kasutatud sõiduki ostmisega Eestist – välismaalt toodud sõiduki eest tuleks tasuda registreerimistasu, Eestist ostetud sõidukil mitte. Euroopa Komisjon on andnud teada, et nii ei tohi.

Peaminister Kaja Kallas ütles eile Riigikogus Keskerakonna arupärimistele vastates, et mootorsõidukimaksu vastuolu Euroopa Liidu õigusega tuleb kõrvaldada. Lahendus on, et registreerimistasu tuleb kõigile. „Hea uudis on, et registreerimistasu läheb kõigile tõenäoliselt alla, kuna baas on laiem,“ otsis Kallas halvast uudisest positiivset külge. „Ehk tegelikult see läheb inimestele odavamaks,“ leidis ta.

Kui opositsioon oli seisukohal, et vastuolu tõttu Euroopa Liidu õigusega tuleks valitsusel mootorsõidukimaksu eelnõu tagasi võtta, siis Kallas sellist võimalust ei näe. „Igal juhul oleme sunnitud selle automaksu tegema,“ kinnitas ta Riigikogus. Tema kinnitusel on muudatusettepanek rahandusministeeriumil juba valmis ja see esitatakse enne seaduseelnõu teist lugemist Riigikogus ning komisjonid jõuavad seda arutada.

Rahandusministeerium peaministri öeldut täpsemalt veel kommenteerida ei soovinud. Ministeeriumist kinnitati, et ühe variandina on tõepoolest kaalumisel registreerimistasu kehtestamine kõikidele esmatehingutele ja tasu disainimine senisest väiksemaks. Muudatuste täpsemad detailid lubab ministeerium avaldada järgmise nädala lõpus.